ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΤΕΕ – ΕΕΚ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Κ. Πρόεδρε, αξιότιμες κυρίες και κύριοι.

Παρά τις επανειλημμένως εκφρασθείσες απόψεις της Ομοσπονδίας μας να μην προχωρήσετε σε καιρό πανδημίας και κλειστών σχολείων σε σοβαρά νομοθετήματα για την Παιδεία, εσείς το ξανακάνετε. Και πάλι χωρίς διάλογο. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ είναι η έκθεση σχεδίων για την ΤΕΕ/ΕΕΚ που μας απαριθμήσατε στην μοναδική συνάντηση το καλοκαίρι, αλλά το να γινόμαστε γνώστες του νομοσχεδίου και σε εύλογο χρονικό διάστημα να απαντάμε συνολικά και στα επί μέρους σημεία του.

Φαίνεται να λείπει η αντίληψη περί διαλόγου και σεβασμού στα συνδικάτα που πρέπει να υπάρχει σε μια δημοκρατία. Λείπει ο σεβασμός στην ετυμηγορία της βάσης των εκπαιδευτικών, η οποία με τη πολύ μικρή συμμετοχή – 7 με 8% –  στις  εκλογές για τα Υ.Σ. με ηλεκτρονικό τρόπο που προσπαθήσατε να επιβάλετε, απέρριψε αυτήν την επιλογή. Πάνω σ αυτό το ζήτημα – και αρχίζω την κριτική στο νομοσχέδιο από το άρθρο 123 που προσθέσατε – αντί να παραδεχτείτε το λάθος, προχωράτε σε ρύθμιση που βρίσκεται στα όρια του θεσμικού ατοπήματος, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές, και θεσμοθετείτε Υ.Σ. με ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ τους ουσιαστικά ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ. Αφαιρέσατε ακόμα και τη διάταξη που υπήρχε για δυνατότητα στις ΕΛΜΕ να υποδεικνύουν μέλη τους για κάλυψη αιρετών όταν δεν υπάρχουν. Δείχνει αυτό αντίληψη που έχετε για τη λειτουργία Υ.Σ. χωρίς έλεγχο και λογοδοσία;  Γιατί επίσης δεν είναι σήμερα εδώ η ΔΟΕ να εκφράσει την άποψή σας για το ζήτημα αυτό; Ζητάμε να το αποσύρετε και να προχωρήσετε σε παράταση θητείας των σημερινών Υ.Σ. και διενέργεια εκλογών πριν το καλοκαίρι.

Κυρία Υπουργέ. Η Παιδεία είναι Δημόσιο αγαθό, ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, πνευματική καλλιέργεια, αξίες πανανθρώπινες, μόρφωση, εφόδια, διαμόρφωση αυριανών ενεργών πολιτικά και κοινωνικά ανθρώπων. ΔΕΝ βασίζεται στην μερικότητα, στην αποσπασματικότητα και την εξειδίκευση που εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη τεχνοκρατία, αλλά στη σύνθεση των γνώσεων και την αντανάκλασή της σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.

Στο νομοσχέδιο που συζητάμε αντίθετα, είναι διάχυτη η αντίληψη για μια εκπαίδευση υποταγμένη στη χρησιμοθηρία, στην αγορά με όρους ανισοτιμίας και πρόσκαιρων επιλογών, χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική, χωρίς να παρέχεται στέρεο υπόβαθρο τεχνολογικών γνώσεων  και γενικότερης μόρφωσης σε νέα παιδιά, ιδιαίτερα δε στις δομές της πρώιμης κατάρτισης. Εκπαίδευση που τμήμα της μετατρέπεται σε αγοραίο προϊόν, σε εμπορική διαδικασία, με σκληρή αξιολόγηση και τάσεις συρρίκνωσης των δημόσιων δομών, βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν και να κερδίσουν απ’ αυτήν ή να την ελέγξουν, με μειωμένες δημόσιες δαπάνες και μεταφορά των βαρών στις πλάτες της οικογένειας. Εφαρμογή δηλ. αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που όπου δοκιμάστηκαν έφεραν διεύρυνση εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Απορρίπτουμε αυτό το νομοσχέδιο και ζητάμε ΑΠΟΣΥΡΣΗ του και διάλογο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ….

Για να συνεχίσετε την ανάγνωση της τοποθέτησης του Αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ κ. Ευάγγ. Μπουντουλούλη πατήστε … εδώ