Α.Π.: 2418

 

Καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή αποκλεισμό της ΟΛΜΕ από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

 

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του Προέδρου και της πλειοψηφίας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την απαράδεκτη απόφασή τους να αποκλείσουν την Ομοσπονδία μας από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την επιχειρούμενη ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πρότειναν να παρευρεθεί στη σχετική συζήτηση  η ΟΛΜΕ και να εκφράσει τη θέση της επί του ζητήματος, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τη σχετική πρόταση, με τον καινοφανή ισχυρισμό ότι η ΟΛΜΕ  είναι άσχετη με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Η ενέργεια αυτή είναι πρωτοφανής και δείχνει τη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εκφραστούν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών για το παρόν νομοσχέδιο. Οι εκπαιδευτικοί που βιώνουν καθημερινά το άγχος και την αγωνία των μαθητών/τριών τους, θεωρήθηκαν «άσχετοι/ες» και «αδαείς» και αποκλείστηκαν από μία συζήτηση που αφορά κατ’  εξοχήν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη φίμωση που πραγματοποιήθηκε. Είναι γνωστός ο λόγος αυτής της μεθόδευσης. Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και δεν είναι εμπόρευμα. Για τον λόγο αυτό η Ανώτατη Εκπαίδευση επιβάλλεται να είναι Δημόσια και Δωρεάν. Και στο παρελθόν είχαμε καταγγείλει επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Πανεπιστημίων, με την επιβολή διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

Η ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δε θα βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι έμποροι της γνώσης εξ αντικειμένου δεν είναι δυνατόν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα μία βέλτιστη Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρώτη τους προτεραιότητα είναι το κέρδος. Με την προωθούμενη «μεταρρύθμιση» οι έχοντες και κατέχοντες θα εισέρχονται σε σχολές υψηλής ζήτησης των Ιδιωτικών «Πανεπιστημίων» και θα εξέρχονται ως πτυχιούχοι.

Σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό, τι και να κάνουν, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί.

 

Για το αρχείο σε pdf … εδώ