Αθήνα, 16/02/2022

Α.Π: 942

ΌΛΟΙ στη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πέμπτη 17 Φλεβάρη, στις 14:00 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) και συμμετέχει στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για την κοινωνική ασφάλιση.

 Με ευθύνη όλων των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων έχει κατακρεουργηθεί το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό δικαίωμα μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι μειώσεις στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων φτάνουν το 50%. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, αυξάνουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε διάλυση το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, και στο ότι οι νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία. Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων οδηγεί σε παραπέρα μείωσή τους, στα όρια της κατάργησής τους. Οι συνάδελφοι καλούνται για δύο χρόνια αφότου συνταξιοδοτηθούν να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα αφού το κράτος αδυνατεί να υπολογίσει νωρίτερα το ακριβές ύψος της σύνταξής τους, οδηγώντας τους σε βίαιη φτωχοποίηση. Ιδιωτικοποιούν τον ΕΦΚΑ ακόμη και στον υπολογισμό και την απόδοση των συντάξεων, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και στην ενέργεια, η ακρίβεια οδηγούν στην εξαθλίωση εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο μισθός δεν φτάνει, και η σύνταξη αποτελεί εισιτήριο για τη φτώχεια. Δεν μας μένει λοιπόν παρά μόνο η επιλογή οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους Συνταξιούχους, να βγούμε στους δρόμους.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση-κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά της 13ης- 14ης σύνταξης.
  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων(Βρούτση, Βενιζέλου, Κατρούγκαλου, πάλι Βρούτση κλπ.).
  • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.
  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας

Για το αρχείο σε pdf … εδώ