Αθήνα, 02/11/2020

 

                                                                                                                                ΠΡΟΣ:

                                                                                                Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε κύρια προσφυγή ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ταυτόχρονα κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα για προσωρινή διαταγή αναστολής των εκλογών, που προβλέπεται να συζητηθεί πριν τις 7 Νοέμβρη.

Σας επισημαίνουμε ότι για να κατατεθεί το αίτημα της προσωρινής διαταγής θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί η κύρια προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω μέτρων που αφορούν τις εκλογές αιρετών που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπ. Παιδείας στις 7 Νοέμβρη:

  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στις ΔΔΕ και Περιφέρειες προκειμένου να ζητηθούν οι αποσύρσεις των ψηφοδελτίων που αποφάσισαν όλες σχεδόν οι παρατάξεις. Σε αυτές τις παραστάσεις θα κατατεθεί από τις ΕΛΜΕ και συναφές κείμενο με νομικό χαρακτήρα που αφορά τις αποσύρσεις (ακολουθεί μετά το τέλος του Ενημερωτικού).
  • Ηλεκτρονική αφίσσα που προπαγανδίζει την ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (θα σταλεί άμεσα). Επίσης σύντομο “πληρωμένο” σποτάκι ή μπανεράκι για τα social media και τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.
  • Συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα
  • Συνέντευξη τύπου της ΟΛΜΕ την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
  • Ανακοίνωση – καταγγελία της ΟΛΜΕ για τις πρωτοφανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και τη στάση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ (συνεχείς τροπολογίες, υπερ-εξουσιοδότηση Υπ. Παιδείας). Η ανακοίνωση – καταγγελία έχει ήδη αναρτηθεί στο site της ΟΛΜΕ (σας έχει ήδη αποσταλεί).

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου στην παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Αττικής (Τσόχα 15) την Πέμπτη 5/11/20 στις 14.00.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΑΡΩΔΙΑ

 

Για το αρχείο σε pdf … εδώ

 

(ακολουθεί το νομικό κείμενο που θα καταθέσουν οι ΕΛΜΕ στην επόμενη σελίδα)

 


 

Παρακαλούμε όπως προβείτε στην ανάκληση της πράξης ανακήρυξης υποψήφιων συνδυασμών, καθώς, με το υπ’ αριθμ. ……………………………… έγγραφό μας, αποσύραμε τους υποβληθέντες πίνακες υποψηφίων, διότι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ανακαλέσει την αίτηση συμμετοχής τους στις επικείμενες εκλογές.

Σας επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 και 36 παρ. 3 του π.δ. 1/2003 (Α΄1), για την ανακήρυξη των υποψήφιων εκπαιδευτικών απαιτείται αίτησή τους και, στην συνέχεια,  υποβολή των σχετικών πινάκων αρμοδίως. Συνεπώς, η δήλωση βούλησης του εκάστοτε εκπαιδευτικού, η οποία ενσωματώνεται στην αίτησή του για συμμετοχή στις εκλογές, συνιστά απαραίτητο και αναγκαίο όρο έκδοσης της πράξης ανακήρυξης υποψηφίων και στην περίπτωση που ο όρος αυτός εκλείψει, όπως εν προκειμένω, η πράξη ανακήρυξης καθίσταται ανακλητέα: α) λόγω επιγενόμενης απώλειας του νομίμου ερείσματός της, β) λόγω μεταβολής του νομικού και πραγματικού καθεστώτος εκδόσεώς της (η πράξη ανακήρυξης εξεδόθη υπό το καθεστώς της με αρ. αρ.Φ350/33/124050/Ε3/18.9.2020 υπουργικής απόφασης περί προκήρυξης εκλογών με δια ζώσης ψηφοφορία, που εκ των υστέρων αντικαταστάθηκε από την με αρ. αρ.Φ.350/51/139940/Ε3 υπουργική απόφαση περί διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) και γ) λόγω του ότι επιγενομένως έχει καταστεί αντίθετη στην αρνητική διάσταση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που εγγυάται και προστατεύει το άρθρο 23 παρ.1 Συντ. ως συναφές δικαίωμα της κατοχυρούμενης στο άρθρο αυτό συνδικαλιστικής ελευθερίας».