Αθήνα, 28/09/2020

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας γιατί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας για άμεση συνάντηση για τα σοβαρά τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα καθώς και για  το σημαντικό ζήτημα της δυνατότητας και των όρων διεξαγωγής των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ) σε συνθήκες πανδημίας, όχι μόνο την αρνήθηκε, αλλά προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σχετικά με τις διαδικασίες και τις εκλογές για τα Υ.Σ. (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ). Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο.

Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ :

  1. Απορρίπτει κάθετα την ηλεκτρονική ψηφοφορία,  με την οποία επιχειρείται μια επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του “συνέρχεσθαι” και  θα δράσει ενάντια στην εφαρμογή της. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία:
  • δεν εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων,
  • δεν διασφαλίζει τη βασική αρχή της ψηφοφορίας κατά μόνας,
  • ψηφιοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες,
  • οδηγεί στην απομείωση της ζωντανής διαδικασίας (διάλογος, ζύμωση, ανταλλαγή απόψεων) και την απομαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος -καταργώντας την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων
  • Έχει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της στις περιπτώσεις τόσο μεγάλου αριθμού εκλογέων.
  • Αποτελεί  πιλότο εφαρμογής της  στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων,  που θα οδηγήσει στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του σ/κ, στο φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται.

Είναι ενδεικτικό ότι χώρες πολύ πιο εξελιγμένες τεχνολογικά δεν έχουν εφαρμόσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γιατί, πάρα τις πολυετείς έρευνες, δεν έχουν ξεπεραστεί τα παραπάνω προβλήματα.

2. Απαιτεί, για τη διασφάλιση μαζικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες των ΥΣ, να διεξάγονται οι εκλογές για τα ΥΣ εργάσιμη ημέρα, με ή χωρίς άδεια. Άλλωστε, η ΟΛΜΕ ουδέποτε ζήτησε άδεια για τη μέρα διεξαγωγής εκλογών για τα ΥΣ, η άδεια δινόταν με πρωτοβουλία του ΥΠΑΙΘ, το οποίο έχει και την ευθύνη για τις συγκεκριμένες εκλογές.

3. Με δεδομένο ότι η ΟΛΜΕ θεωρεί απαραίτητη, για ουσιαστικές συνδικαλιστικές διαδικασίες, την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα και επειδή εν μέσω πανδημίας, και λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν διασφαλίζει τους όρους για την ασφαλή διεξαγωγή τους, αυτό είναι ανέφικτο, ζητάμε αναβολή των εκλογών για τα ΥΣ και παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών, έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Για το αρχείο σε pdf … εδώ