Ο.Λ.Μ.Ε.                       

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 30/06/2020

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 και ώρα 11.30 πμ., ύστερα από αίτημα της ΟΛΜΕ, συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, την Υφυπουργό κ. Ζαχαράκη και την Γ. Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης κ. Γκίκα. Πριν ξεκινήσει η συνάντηση η ΟΛΜΕ ζήτησε από την κ. Υπουργό να γίνουν δεκτοί εκπρόσωποι ειδικοτήτων που θίγονται από τις τελευταίες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα στη Β/θμια Εκπ/ση. Μετά από διαβουλεύσεις η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεσμεύτηκε για συνάντηση με τους εκπροσώπους αυτούς την επόμενη Τετάρτη. Κατόπιν αυτού το ΔΣ παρέμεινε  στην αίθουσα και ξεκίνησε η συζήτηση.

Αρχικά η κ. Υπουργός μας ανακοίνωσε τα εξής:

Α. Είναι έτοιμοι  οι προσωρινοί πίνακες της 1ΓΕ προκήρυξης ΑΣΕΠ της Γενικής Παιδείας και μέχρι τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμοι και οι της 2ΓΕ. Από αυτούς τους πίνακες θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2020-1.

Β.  Θα γίνει άμεσα νέα συνάντηση ΟΛΜΕ-ΥΠΑΙΘ σχετικά με το νομοσχέδιο για την ΤΕΕ, πριν αυτό δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Γ. Θα γίνει μία συνάντηση ΟΛΜΕ-ΥΠΑΙΘ για ζητήματα Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης και μία δεύτερη, εντός  του Αυγούστου, για το άνοιγμα των σχολείων και το ενδεχόμενο νέας πανδημίας.

Κατόπιν  τέθηκαν από πλευράς της ΟΛΜΕ τα παρακάτω θέματα και πήραμε τις ακόλουθες απαντήσεις:

 1. Ωρολόγια Προγράμματακαι η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων και τροποποιήσεων. Η κ. Υπουργός ουσιαστικά αρνήθηκε κάθε τροποποίηση εμμένοντας στην Υπουργική Απόφασή της.  Για να δικαιολογήσει αυτή τη στάση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι την εισήγηση για τις αλλαγές την έκανε το ΙΕΠ και ότι υπάρχει τεκμηρίωση. Ότι κάποιες  ειδικότητες ωφελούνται και κάποιες όχι, όπως πάντα συμβαίνει σε κάθε αλλαγή. Ότι το Υπουργείο προβληματίστηκε για την πρόταση της ΟΛΜΕ για επιλογή στην Θεωρητική Κατεύθυνση μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας, αλλά θα εγείρονταν νομικό ζήτημα σε Σχολές που θα εισάγονταν υποψήφιοι οι οποίοι θα εξετάζονταν σε άλλο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και επειδή είναι στο ίδιο πεδίο θα μειωνόταν οι εισακτέοι. Για τους ΠΕ78 και ΠΕ80 είπε ότι το πρόβλημα  θα μετριαστεί, αφού τους δόθηκε 1η ανάθεση στις νέες πιλοτικές θεματικές δεξιότητες στο Γυμνάσιο, και από του χρόνου αυτές θα γενικευτούν σε όλα τα γυμνάσια. Τις κοινωνικές επιστήμες, είπε, τις ξεκινάνε από δημοτικό και συνεχίζονται στο Γυμνάσιο με τις θεματικές.  Μας κάλεσε να σκεφτούμε την περίπτωση 2η ανάθεσης στους ΠΕ78  της Ιστορίας-κόντρα μάθημα στη Γ΄ ΓΕΛ. Για τα Καλλιτεχνικά μαθήματα είπε ότι στο Γυμνάσιο δεν άλλαξαν. Την Τετάρτη  θα έχει συνάντηση με  την Καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία έχει ετοιμάσει προτάσεις για Τέχνη στο σχολείο. Για το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας επισήμανε ότι συζητάνε με το ΙΕΠ την 2η ανάθεση στη γεωγραφία. Για όσα μαθήματα εξετάζονται πανελλαδικά και δεν διδάσκονται πουθενά – η ΟΛΜΕ ΜΊΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ τα μαθήματα- είπε ότι αυτό είναι παλιό ζήτημα και προτείνει, αφού βρεθούν ειδικά κονδύλια,  να παρέχονται   ως ενισχυτική διδασκαλία.
 2. Για τις Συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ ζητήσαμε να μην ληφθούν υπόψη τα νέα ΩΠ. Μας απάντησε ότι δεν θα ζητηθεί να συνεδριάσουν ξανά τα ΠΥΣΔΕ, εφ όσον έχουν γίνει οι συνεδριάσεις.
 3. Για τις Οργανικές των καθηγητών προτύπων και πειραματικών σχολείων ΔΕΝ απάντησε τίποτα.

  4. Για τις Αποσπάσεις στα Ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού και τη χορήγηση επιμίσθιου 5ου έτους, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνουν γρήγορα οι αποσπάσεις  και  για το επιμίσθιο του 5ου έτους ότι το ζήτημα είναι οικονομικό και λόγω του covid -19 καθυστερεί.

 4. Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών,  αποσπασμένων και μετατιθέμενων εκπαιδευτικών. Απάντησε ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα και ότι το ΥΠΑΙΘ το εξετάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
 5. Για το θέμα των Τμημάτων Ένταξης Ειδικής Αγωγής, τη μείωση του ορίου των 300 μαθητών σε 200 στα γυμνάσια και την αδικία για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ04, δεν υπήρξε απάντηση.
 6. Για την Έκπτωση στα εισιτήρια για τους αναπληρωτές των οποίων λήγει η σύμβασή τους στις 30 Ιουνίου και θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους με πλοία, είπε ότι θα το δουν άμεσα.
 7. Επίσης είπε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα για τους αναπληρωτές, που πρέπει να παίρνουν ιατρικές βεβαιώσεις κάθε χρόνο που προσλαμβάνονται. Μας ρώτησε αρχικά ποια είναι η πρότασή μας, και στην θέση μας για 3 έτη η κ. Υφυπουργός είπε ότι εξετάζουν τα 2 έτη.
 8. Για το γεγονός ότι δόθηκαν λιγότερα κενά Ε.Α.  στην Κ.  Μακεδονία (56), είπε ότι εξετάζεται το ζήτημα.

  10. Για τις καταγγελίες ότι μοιράστηκαν ανθυγιεινές μάσκες σε εξεταστικά κέντρα πανελλαδικών στη Θεσσαλονίκη, δεν απάντησε, και υπεραμύνθηκε  της μεγάλης προσπάθειας να μοιραστούν παντού μάσκες.

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκτιμά ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις,  ιδιαίτερα στα σημαντικότερα ζητήματα, και θα συνεχίσει τις προσπάθειες και κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Για το αρχείο σε pdf… ΕΔΩ