COVID – 19: Μήνυμα από την Πρόεδρο της  ETUCE

 

Τώρα που αρχίζουν οι διακοπές του Πάσχα (της Άνοιξης), η Πρόεδρος της ETUCE, Christine Blower, στέλνει ένα μήνυμα ευχαριστίας και συμπαράστασης στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στα εκπαιδευτικά συνδικάτα. Τα πρωτόγνωρα μέτρα που έλαβαν οι Ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να θέτουν τον COVID 19 υπό έλεγχο . Ωστόσο, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίζουν να επηρεάζονται από την ένταση των συνεπειών του COVID 19 και πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας την ώρα που οι κυβερνήσεις προγραμματίζουν την έξοδο από την καραντίνα. Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα είναι έτοιμα να αρθρώσουν τον λόγο τους για να υπερασπιστούν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές τους.

Συνάδελφοι, καθώς πλησιάζουμε στις διακοπές του Πάσχα και της Άνοιξης, και οι μέρες γίνονται πιο ζεστές και λαμπερές, με δυσκολία συνειδητοποιούμε ότι το ξέσπασμα της κρίσης του COVID 19 συνέβη μερικούς μήνες πριν. Για την ακρίβεια, εδώ στην Ευρώπη οι πραγματικές συνέπειές του έγιναν αισθητές τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά όμως ήταν φοβερές.

Ο τομέας της εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι μεταξύ αυτών που προσβάλλονται περισσότερο. Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση σε όλες τις χώρες και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έρχονται αντιμέτωποι με ξαφνικές αλλαγές εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων και της μετάβασης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία – συχνά χωρίς τους απαραίτητους πόρους, εξοπλισμό και κατάρτιση. Άλλοι εκπαιδευτικοί εργάζονται ακόμη, θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο προκειμένου να επιβλέπουν τα παιδιά άλλων εργαζόμενων που πρέπει να δουλέψουν. Και όλο αυτό συμβαίνει ενώ πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε τις πιέσεις που επιφέρει ο εγκλεισμός, με τα παιδιά και τους συγγενείς μας σε περιορισμό στο σπίτι.

Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα παίζουν και αυτά το ρόλο τους υποστηρίζοντας και ενημερώνοντας τα μέλη τους, συνομιλώντας με τις κυβερνήσεις και καθιστώντας τους κυβερνώντες υπόλογους, έτσι ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να προκαλέσουν όσο το δυνατό μικρότερη ζημιά στα εκπαιδευτικά συστήματα, στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στους πιο ευάλωτους μαθητές. Αυτή η κρίση στο χώρο της υγείας δεν πρέπει να γίνει κρίση στην ποιότητα της εκπαίδευσης, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ευημερία των εκπαιδευτικών.

Θέλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες που καταβάλλονται και να ευχαριστήσω το εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη την Ευρώπη για την συμβολή τους στον αγώνα ενάντια στον COVID 19. Βοηθάτε με τόσους πολλούς τρόπους. Στέλνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς που κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν καινούργιες θεραπείες και τρόπους αντιμετώπισης αυτής της φοβερής αρρώστιας.

Είναι πολύ νωρίς για να δούμε το τέλος, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο. Πολλές χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν σταθερή πτώση στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία. Μέσω της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης φαίνεται να πέφτει η καμπύλη.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Είναι σαφές ότι  η επανεκκίνηση των κοινωνιών και των οικονομιών στην Ευρώπη θα είναι μια σταδιακή διαδικασία.  Τα εκπαιδευτικά συστήματα θα υποστούν τις συνέπειες για μήνες. Σε ορισμένες χώρες, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πιθανόν να μην ξαναλειτουργήσουν μέχρι το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η ασφάλεια πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, έτσι ώστε μαθητές και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση να μην εκτεθούν σε ένα νέο κύμα μεταδοτικής ίωσης.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές αρχές πρέπει να διαχειριστούν την ακύρωση εξετάσεων, την ακύρωση απονομής πτυχίων και τον καταστροφικό αντίκτυπο της κρίσης στους μαθητές με ειδικές ανάγκες ή στις ευάλωτες οικογένειες. Κάνω έκκληση στις κυβερνήσεις που σχεδιάζουν τις στρατηγικές εξόδου να ακούσουν τους επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης και τα εκπαιδευτικά τους συνδικάτα  τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος μεταξύ μας ώστε να δουλέψουμε από κοινού για να βρούμε λύσεις δίκαιες για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές: ποιοτική εκπαίδευση χωρίς μια χαοτική αύξηση του φόρτου εργασίας και χωρίς μεγάλες ανισότητες ευκαιριών για τους μαθητές.

Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα στην Ευρώπη είναι έτοιμα να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. Η δήλωση της ETUCE για τον COVID 19 και την εκπαίδευση σηματοδοτεί μια άλλη οπτική πάνω σε αυτά τα θέματα και η ιστοσελίδα μας δείχνει πως ήδη τα συνδικάτα-μέλη μας διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Τους επόμενους μήνες ο λόγος μας θα είναι πολύ σημαντικός. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι τα πρωτόγνωρα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν περικοπές στους προϋπολογισμούς για δημόσιες υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση. Ύστερα από μια δεκαετία αποτυχημένης λιτότητας που ακολούθησε την τελευταία οικονομική κρίση στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Συνάδελφοι, η αλληλεγγύη είναι η βάση του κινήματός μας. Επομένως, ας σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον για να παλέψουμε αυτή την κρίση και να φτιάξουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον απόηχο αυτής της συγκυρίας.

Christine Blower