Αθήνα, 02/04/2020

                                                                       

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα

Στην εποχή της επιδημίας του κορωνοϊού η ιδιωτική εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους. Αυτό δεν γίνεται πάντα κατανοητό από  όλους τους ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων, φαίνεται όμως πως και το υπουργείο Παιδείας δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη του.

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όπως και οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί αντίστοιχα, αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα λόγω πανδημίας.

Ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αναστέλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Πρόκειται περί ποινικού αδικήματος, διότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δεν μπορούν να μπουν στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων, δηλαδή να λάβουν το επίδομα Εργάνη και μάλιστα τη στιγμή που οι σχολάρχες έχουν ήδη εισπράξει ή πρόκειται να εισπράξουν από τους γονείς πλήρη τα ανάλογα δίδακτρα.

 Παράλληλα, ορισμένα φροντιστήρια -σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων- αναστέλλουν εικονικά τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, τους παραπέμπουν στο πρόγραμμα Εργάνη, ενώ τους επιβάλλουν τη διαδικτυακή εργασία. Με τον τρόπο αυτό  εισπράττουν δίδακτρα από τους γονείς, δεν πληρώνουν μισθούς στους εκπαιδευτικούς, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και λαμβάνουν την έκτακτη εισφορά ενίσχυσης του κράτους.

Το Υπουργείο  Παιδείας όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση αυτή αλλά εξ αντικειμένου  την υποστηρίζει εν ονόματι μιας ακατανόητης εμμονής σε κάποια «κανονικότητα».

Για εμάς είναι απαράδεκτη η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κρίσιμων στιγμών της πανδημίας που πλήττει την ανθρωπότητα και ολόκληρη τη χώρα μας για να προωθηθούν από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους σχέδια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Χρειάζεται ένα σχέδιο δίκαιης κατανομής των βαρών και με την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας σε τέτοιου είδους επιδιώξεις και πρακτικές ζητάμε να είναι άμεση και αποφασιστική. Έστω και τώρα ας επιδείξει στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη .

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Για το αρχείο σε pdf … εδώ