Εκπαιδευτικά Συνδικάτα της Μιανμάρ – Αγώνας  για δημοκρατία.

 

Την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός της Μιανμάρ συνέλαβε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Win Myint, την κρατική σύμβουλο Αung sAn Suu Kyi και περισσότερους από εκατό εκλεγμένους νομοθέτες του Εθνικού Συνδέσμου Δημοκρατίας (ΝLD) εμποδίζοντας τη λήψη καθηκόντων του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου. Το πραξικόπημα αυτό υποσκάπτει την εύθραυστη μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία.

Με πολύ τόλμη και αποφαστιστικότητα, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και φοιτητές έχουν κατέβει σε απεργία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο παράνομο στρατιωτικό καθεστώς που έχει αναλάβει την ηγεσία στη χώρα. Οι νέοι μαζικά κινητοποιούνται για να υπερασπίσουν τη δημοκρατία. Τα συνδικάτα της Μιανμάρ κάνουν έκκληση να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και βασίζονται στην αλληλεγγύη των συνδικάτων από όλον τον κόσμο.

Η Eκπαιδευτική Διεθνης (ΕΙ) καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις αντισυνταγματικές συλλήψεις των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών και στέκεται αλληλέγγυα στο συνδικάτο εκπαιδευτικών της Μιανμάρ και στη γενική τους απεργία για ελευθερία, για ένα κράτος δικαίου και  δημοκρατία.
Η ΕΙ επίσης απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Αυστραλού ακαδημαϊκού Sean Turnell, καθηγητή στο Παν/μιο της Αυστραλίας University of Macquarie, αγαπητό μέλος της Αυστραλιανής NTEU. O Τurnell είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Μιανμάρ και οικονομικός σύμβουλος της Αung San Suu Kyi. Ο Turnell συνελήφθη στο ξεκίνημα του πραξικοπήματος και κρατείται από τότε.