Αθήνα, 01/06/2016

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο Ο.Β. που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής στις 9/12/2015 και ζητά την άμεση δικαίωσή του. Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που είχαν σαν συνέπεια να υποστεί σοβαρό ατύχημα ο συνάδελφος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Το ΕΚΠΑ αντί να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τον απέλυσε μετά από 10 χρόνια εργασίας, μη ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας του.

 Αιτία του ατυχήματος ήταν τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο ταριχευτήριο, οι περικοπές στα κονδύλια για συντήρηση, καθαριότητα και προσωπικό λόγω των μνημονιακών επιταγών, η προσπάθεια κάλυψης της έλλειψης προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» και με τη χρήση ακατάλληλων εργαλείων.

Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος που σήμερα βαδίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ο δρόμος της επιχειρηματικότητας. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των περικοπών, από τη μόρφωση μέχρι τις εργασιακές σχέσεις και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων. Είναι ο δρόμος που μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά, ο δρόμος των ευρωπαικών επιταγών στο στίβο του ανταγωνισμού, που τίποτα δεν έχει να δώσει στους εργαζόμενους.

  Απαιτούμε:

  • Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα.
  • Άμεση επαναπρόσληψη του Ο.Β. στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών και αποζημίωσή του για το εργατικό ατύχημα
  • Να σταματήσουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργαστήρια και τις μονάδες, που επικρατούν τόσο στην Ιατρική όσο και στο Χημικό. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις. Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ή ερευνητές να επιστρέψουν ασφαλιστικά στο ΙΚΑ.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε πάσης φύσεως προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

 Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας, να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf…εδώ