Αθήνα, 4/12/15          

                                                                                                           

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών 

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:

  1. Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΥΠΠΕΘ και να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα που καταργήθηκαν.
  2. Οποιαδήποτε διάθεση εκπαιδευτικού στα ΔΙΕΚ να γίνει με πλήρη διαφάνεια, με την επίβλεψη των ΠΥΣΔΕ και κατόπιν αιτήσεως του ιδίου.
  3. Να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που διατίθενται στα ΙΕΚ.
  4. Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση και πρόσληψη εκπαιδευτών για τη σωστή λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας ΑΜΕΣΑ να εκδώσει σχετική εγκύκλιο που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που μετακινήθηκαν στα ΔΙΕΚ για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου, που σαφώς να κατοχυρώνει ότι:

  1. Η διάθεση των εκπαιδευτικών στα ΔΙΕΚ αφορά συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου. Η οποιαδήποτε συμπλήρωση ωραρίου με ανάθεση γραμματειακής υποστήριξης θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως διδακτική υπηρεσία.
  2. Σε καμία περίπτωση ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να δεχθεί υπερωρίες, καθώς δεν ορίζεται υπερωριακή απασχόληση στα ΔΙΕΚ. Τα κενά που δημιουργούνται είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο να τα καλύψει με την πρόσληψη εκπαιδευτών.
  3. Οι διευθυντές των ΔΙΕΚ πρέπει να παίρνουν υπόψη τους ότι οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται στα ΔΙΕΚ είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και έχουν αναθέσεις και διδακτικό ωράριο σε δημόσια σχολεία. Απαγορεύεται εκπαιδευτικός να έχει και πρωινό διδακτικό πρόγραμμα σε δημόσιο σχολείο και απογευματινό στα ΔΙΕΚ.
  4. Οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται στα ΔΙΕΚ έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των υπολοίπων εκπαιδευτικών. Προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες και το εκπαιδευτικό τους έργο ταυτίζεται χρονικά με το εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους που διατίθενται στα ΔΙΕΚ, να μην δεχθούν υπερωριακή εργασία, καθώς δεν ορίζεται υπερωριακή εργασία σε ΔΙΕΚ.  Η «υπερωριακή» εργασία θα είναι απλήρωτη, θα είναι φυσική εξόντωση του εκπαιδευτικού και θα καλύψει θέσεις εργασίας άλλων εκπαιδευτών. Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου να γίνεται την ίδια μέρα που υπάρχει παρουσία τους στα δημόσια σχολεία και να απαιτήσουν η συμπλήρωση ωραρίου να είναι αποκλειστικά του διδακτικού τους ωραρίου καθώς δεν υπάρχει απόφαση ότι η γραμματειακή υποστήριξη που απαιτούν κάποιοι διευθυντές των ΔΙΕΚ υπολογίζεται ως διδακτική υπηρεσία.

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σας καλεί να ενημερώσετε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ σας για αυθαιρεσίες κατά την διάθεσή σας αλλά και αυθαιρεσίες σε απαιτήσεις διευθυντών των ΔΙΕΚ. Οι ΕΛΜΕ πρέπει να βρεθούν στη πρώτη γραμμή και να υπερασπίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με παρεμβάσεις ακόμα και σε διευθύνσεις ΔΙΕΚ όπου παρατηρούνται αυθαιρεσίες.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ