Συμμετοχή  μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ στη δίκη προφυλακισμένων συνδικαλιστριών στην Άγκυρα

Άγκυρα, 4/10/2012

  • Αφέθησαν ελεύθερες οι 6 από τις 9 προφυλακισμένες συνδικαλίστριες
  • Με τις στημένες δίκες και τις διώξεις το Τουρκικό καθεστώς επιχειρεί τη διάλυση των ταξικών συνδικάτων 

Την Πέμπτη 4/10 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακροαματική διαδικασία για τις 9 κατηγορούμενες συνδικαλίστριες, οι οποίες είχαν συλληφθεί μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στις 13 Φεβρουαρίου. Καταρχάς προφυλακίστηκαν 15 γυναίκες μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων που πρόσκεινται στην KESK (Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), μετά από έφοδο στα σπίτια τους και έρευνα στα γραφεία τους. Τελικά 9 από τις 15 γυναίκες συνελήφθησαν και παρέμειναν προφυλακισμένες για 8 μήνες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η Canan Calagan, Γραμματέας των γυναικών της KESK, η Guler Elveren και η Tum Bel Sen (Ένωση όλων των εργαζομένων στους Δήμους και στην τοπική αυτοδιοίκηση), η Bedriye Yorgun Γραμματέας των γυναικών, η τέως Πρόεδρος της SES και Γραμματέας των γυναικών της SES (Ένωση εργαζομένων στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες) και 6 γυναίκες μέλη της Egitim Sen, οι οποίες είναι γραμματείς για τα γυναικεία ζητήματα των τοπικών συμβουλίων και όλες κουρδικής καταγωγής.

Να σημειώσουμε  ότι όταν συνελήφθησαν προετοίμαζαν το πρόγραμμα των συνδικαλιστικών ενώσεων για τη «Διεθνή Ημέρα των Γυναικών», οργάνωναν την πρώτη απεργία των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στις 8 Μαρτίου και είχαν μόλις δημοσιοποιήσει σημαντικά ψηφίσματα σαν πίεση προς τις αρχές προκειμένου να αναγνωριστεί η 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία για τις γυναίκες.

Οι 9 γυναίκες μέλη της KESK συνελήφθησαν και κατηγορούνταν ότι είναι μέλη παράνομης Κουρδικής οργάνωσης, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε στοιχείου. Δεκάδες συνδικαλιστικές ενώσεις και συνομοσπονδίες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έχουν καταδικάσεις τις διώξεις αυτές.

Η ΟΛΜΕ από τότε κατήγγειλε τις συλλήψεις και την τρομοκρατία εναντίον των συνδικαλιστών, όπως, επίσης, και τις συνεχείς επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία των ενώσεων της Egitim Sen (Ομοσπονδία εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Τουρκία).

Διαβάστε περισσότερα … εδώ