Αθήνα, 23/03/2021

 

Πρώτη φορά μεταθέσεις χωρίς αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Χωρίς τα στοιχεία των οργανικών κενών να είναι γνωστά στην ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ

 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας το ΔΣ έθεσε εκ νέου τα αιτήματά του σχετικά με τα ΥΣ, επικαλούμενο την τεράστια αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές παρωδία. Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τους «αιρετούς» που προέκυψαν από αυτές τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες και τα νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Καταδίκασε την απαράδεκτη τακτική της υπουργού που δεν έκανε αποδεκτές ούτε τις αποσύρσεις των ψηφοδελτίων, αλλά ούτε και τις παραιτήσεις όσων φερομένων ως αιρετών συντάχθηκαν με τον κλάδο και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τα ΥΣ. Η κ. Κεραμέως συνεχίζει να αγνοεί το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών που δεν πήραν μέρος στις εκλογές παρωδία και δήλωσε μόνο ότι οι εκλογές έγιναν καθόλα νόμιμα και αρνήθηκε  κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ για τις μεταθέσεις του 2021 και προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τον προσδιορισμό οργανικών κενών και πλεονασμάτων χωρίς την παρουσία αιρετών στα ΥΣ για τον ουσιαστικό έλεγχο όλης της διαδικασίας.  Μάλιστα στην εγκύκλιο τονίζεται ότι: «οι πίνακες Β΄ και Γ΄ θα συνταχθούν – αφού ελεγχθούν τα στοιχεία των πινάκων Α΄- και θα υπογραφούν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΔΕ. Θα πρέπει να δηλωθούν με αντικειμενικότητα τα κενά και πλεονάσματα προσωπικού, όπως προκύπτουν από τα πραγματικά στοιχεία που έχουν καταχωριστεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις». Η παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που τα κενά δεν προσδιορίζονταν με βάση τις προτάσεις του κλάδου, εξασφάλιζε τη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτές που αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Οι ΕΛΜΕ και οι αιρετοί με τις παρεμβάσεις τους στις συνεδριάσεις των Υ.Σ φρόντιζαν να αποτυπώνονται μέσω των πινάκων τα οργανικά κενά με βάση τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων και όχι απλά η ψυχρή και λογιστική αποτύπωση του πληροφορικού συστήματος που κρύβει αυτές τις ανάγκες.

Με απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η διαφάνεια, παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Δεν πρόκειται ο κλάδος να αποδεχτεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να μην τηρούνται κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, καθώς και κριτήρια δικαιοκρισίας στις υπηρεσιακές μεταβολές στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο.

 Το Υπουργείο Παιδείας και οι Περιφερειακοί Διευθυντές σκόπιμα δεν προχωρούν στην ανασυγκρότηση των ΥΣ μετά και από παραιτήσεις των φερόμενων ως αιρετών, αλλά και διορισμένων μελών. Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία των νόθων ΥΣ και προσβλέπουν να εμφανίσουν ως αναγκαία τη συμμετοχή σε αυτά όσων από τους φερόμενους ως αιρετούς και διορισμένα μέλη δεν ακολουθούν τις αποφάσεις του κλάδου και της ΟΛΜΕ και δεν παραιτούνται.

 Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς στις εκλογές του 2018 να ελέγχουν τη διαδικασία των μεταθέσεων και την καταχώρηση κενών και πλεονασμάτων σε κάθε ΠΥΣΔΕ & ΑΠΥΣΔΕ. Να ζητήσουν από τις ΔΔΕ, τις ΠΔΕ πλήρη ενημέρωση για τα κενά και τα πλεονάσματα που δηλώθηκαν στις περιοχές τους και να κάνουν όποια παρέμβαση χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της όλης διαδικασίας.

Με τον ίδιο τρόπο να ελέγχουν κάθε διαδικασία των ΥΣ, ΔΔΕ και ΠΔΕ, να καταγγέλλουν κάθε παρατυπία και να υπερασπιστούν όποιον/α συνάδελφο αδικηθεί από πιθανές παρανομίες των χειραγωγούμενων ΥΣ. 

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους φερόμενους ως αιρετούς που προέκυψαν από τις εκλογές-παρωδία του ΥΠΑΙΘ, καθώς και τα διορισμένα μέλη στα ΥΣ, τους καλεί να καταθέσουν την παραίτησή τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη και να μη συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση.  Σε διαφορετική περίπτωση θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και οι ΕΛΜΕ θα πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή από τα μητρώα τους  όσων «αιρετών» δεν παραιτηθούν.

Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Για το αρχείο σε pdf … εδώ