ΣTO ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

του Θέμη Κοτσιφάκη,

μέλους της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Education International

Πραγματοποιήθηκε από 21-26/7/15 το 7Ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (Education International, E.I.) στην Οττάβα του Καναδά. Συμμετείχαν σε αυτό 1.400 αντιπρόσωποι και παρατηρητές από 393 συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Οι οργανώσεις της E.I. έχουν πάνω από 30 εκατομμύρια μέλη και προέρχονται από 171 χώρες. Στην Ευρώπη οι οργανώσεις αυτές έχουν περίπου 11 εκατομμύρια μέλη.

Την ΟΛΜΕ και συνολικά τους Έλληνες εκπαιδευτικούς εκπροσώπησε ο  Θέμης Κοτσιφάκης, πρώην πρόεδρος του ΔΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Ε.Ι. (ETUCE).

Στο συνέδριο έγιναν γόνιμες συζητήσεις για την εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών καθώς και για τις ασκούμενες από τις κυβερνήσεις εκπαιδευτικές πολιτικές.

            Κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις είχαν οι κριτικές πάνω στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στη δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις χώρες. Φωτίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των παγκόσμιων οργανισμών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ κ.λπ.

Από την πλευρά μας, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, συμβάλαμε στη συζήτηση και την έγκριση ψηφισμάτων, ιδιαίτερα για τις δραματικές επιπτώσεις της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση και γενικότερα στα δημόσια κοινωνικά αγαθά σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το συνέδριο υπήρξε μια ακόμη ευκαιρία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς όλους τους εκπαιδευτικούς που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών, αλλά και προς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους σε κάθε χώρα. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα να γίνουν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία κ.ά.

Στο συνέδριο εκλέχθηκε η νέα διοίκηση της Ε.Ι., που αποτελείται από εκπροσώπους από πολλές χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, και 5 μέλη (ένα από κάθε ήπειρο) που αποτελούν το προεδρείο. Μετέχουν επίσης άλλα 10 μέλη (2 από κάθε ήπειρο). Τέλος υπάρχουν 9 «ανοικτές» θέσεις στις οποίες εκλέγονται εκπρόσωποι από διάφορες χώρες στο συνέδριο.

Οι προτεραιότητες της Ε.Ι., όπως καταγράφονται στην τετραετή έκθεση 2011-2014 είναι οι παρακάτω:

Προτεραιότητα 1:Να προστατεύσουμε τα (δημόσια) εκπαιδευτικά συστήματα, τους εκπαιδευτικούς, τους λοιπούς υπαλλήλους στην εκπαίδευση, τους μαθητές και τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες του χρέους, της οικονομικής κρίσης και των επιζήμιων μηχανισμών της αγοράς.

Προτεραιότητα 2: Να προάγουμε το κύρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, να βελτιώσουμε τις επαγγελματικές προδιαγραφές, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και να σταθούμε απέναντι στις τάσεις αποδόμησης του επαγγελματισμού των εκπαιδευτικών.

Προτεραιότητα 3: Να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις ενάντια στις εκπαιδευτικές ενώσεις και στα μέλη τους, δείχνοντας ιδιαίτερο σεβασμό στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, στο δικαίωμα συλλογικής  διαπραγμάτευσης και στις επαγγελματικές ελευθερίες.

Προτεραιότητα 4: Να σταθούμε απέναντι στη διάβρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών αξιών και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, τη φυλετική μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία προτάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα  και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα προκειμένου να έχουμε βιώσιμες κοινωνίες.

Προτεραιότητα 5: Να ενισχύσουμε και να κινητοποιήσουμε την Εκπαιδευτική Διεθνή και τις ενώσεις-μέλη της στα πλαίσια των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Για πρώτη φορά οργανώσεις από την Ευρώπη συναντήθηκαν και με ένα συστηματικό τρόπο οργάνωσαν την παρέμβασή τους στο συνέδριο, τόσο μέσα από την κατάθεση ψηφισμάτων όσο και με ομιλίες και παρεμβάσεις τους στις εργασίες του Συνεδρίου. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις (Λισσαβώνα – Δεκ. 2014, Πόρτο – Φεβρ. 2015, Παρίσι ? Μάης 2015). Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν τα πιο μαχητικά συνδικάτα, κυρίως από το νότο της Ευρώπης. Από την Ισπανία (FECCOO, STEs, FETE-UGT), τη Γαλλία (SNES-FSU, SNUipp-FSU, SNESUP-FSU), την Πορτογαλία (FENPROF), την Ιταλία (FLC-CGIL, UIL), τη Σλοβενία  (ESTUS), την Ελλάδα (ΟΛΜΕ) αλλά και τη Γερμανία (GEW).

Ψηφίσματα και αποφάσεις

Στο συνέδριο συζητήθηκαν 54 ψηφίσματα με 96 προτάσεις  για αλλαγές σε αυτά, που είχαν κατατεθεί τόσο από την εκτελεστική επιτροπή της Ε.Ι. όσο και από τις οργανώσεις-μέλη. Συζητήθηκαν επίσης 7 επείγοντα ψηφίσματα. Επίσης έγινε συζήτηση για προτάσεις και προσθήκες πάνω στο βασικό ντοκουμέντο της Ε.Ι., το κείμενο της πολιτικής της για την εκπαίδευση (policy paper). Το κείμενο αυτό ψηφίστηκε σε προηγούμενο συνέδριο και από τότε επικαιροποιείται με προσθήκες ή αλλαγές σε κάθε επόμενο.

Η συζήτηση στο συνέδριο  χωρίστηκε σε οκτώ ενότητες, στις οποίες εντάχθηκαν τα ψηφίσματα και όλες οι αποφάσεις. Οι ενότητες αυτές ήταν: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση, ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα, λιτότητα-χρέος και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και του status των εκπαιδευτικών, ο κόσμος που θέλουμε, καταστατικό και συνδρομές, αλληλεγγύη και ενότητα.

Για να δείτε τη συνέχεια της Έκθεσης σε pdf … εδώ

Για να δείτε το Έγγραφο για την εκπαιδευτική πολιτική της Education International σε pdf … εδώ

Για να δείτε τα Ψηφίσματα του 7ου Παγκ. Συνεδρίου σε pdf … εδώ