Aθήνα, 15/9/15
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
To ΔΣ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αναπληρώτρια καθηγήτρια η οποία βρίσκεται ήδη σε αναρρωτική άδεια αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες και προβλήματα, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο ανάλογων περιστατικών, με κοινό χαρακτηριστικό την αδυναμία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να τα καλύψει επαρκώς. Συνεπώς ,εκτιμά, ότι είναι αναγκαία η συνολική αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα . Για το λόγο αυτό ζητά:
- Την εξίσωση των συναδέλφων αναπληρωτών και ωρομισθίων με τους μόνιμους σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες, ώστε να παρέχεται ο ίδιος αριθμός αναρρωτικών αδειών.
- Τη δυνατότητα άσκησης αποκλειστικά διοικητικού έργου σε σχολικές μονάδες ή/και σε άλλες δομές της εκπαίδευσης, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.
- Την άμεση συμπλήρωση του άρθρου 13 του ΠΔ 50/96, όπως έχει συμπληρωθεί από τα άρθρα 17 του ν. 3402/2005 και 1 του ν. 3194/2003, και της απόφασης 19 της 217ης ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (18-09-2008), ώστε να συμπεριληφθούν πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες που εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.
- Τη μείωση ωραρίου λόγω προβλημάτων υγείας και σε εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 8 άρθρου 30 του ν. 3731/2008 και αρ. 8 του ν. 2880/2001, όπως αναφέρονται στη ΔΙΑΔΠ/Φ. Β.3/11-2-2013). Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι σύμφωνα με την υπ? αριθ. 268/2012 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μείωση ωραρίου για λόγους υγείας δεν εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς αλλά αντίθετα με σαφήνεια τους εντάσσει όπως ρητά αναφέρει : « επομένως, η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, το οποίο δεν απονέμεται μόνο σε όσους από αυτούς εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, καθόσον τέτοιος περιορισμός δεν τάσσεται ρητά στο νόμο, αλλά, σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες» και κάθε άλλη απόπειρα ερμηνείας της ευθέως την καταστρατηγεί .
Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ