Αθήνα, 8/10/2014
Ψήφισμα
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ (Τ.Τ.Ι.Ρ.)
Με ανησυχία και οργή πληροφορείται ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας τους σχεδιασμούς και τις διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την «Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων» γνωστή ως T.T.I.P. και χωρίς να έχουν ενημερωθεί ούτε το Ευρωκοινοβούλιο ούτε τα εθνικά κοινοβούλια και οι πολίτες. Ανάλογη συμφωνία γίνεται προσπάθεια να υπογραφτεί και μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε. (CETA, Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε).
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακραία δημοκρατική εκτροπή με καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας. Στόχος είναι η δημιουργία μια μεγάλης περιοχής ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ε.Ε. Αφορά όλους τους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας (βιομηχανία, γεωργία, μεταφορά, υπηρεσίες) και όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής.
Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ανατρέψει εκ βάθρων τα ισχύοντα σε τομείς όπως οι πολιτικές για την απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία. Δημόσιες πολιτικές, όπως η μεταναστευτική πολιτική, η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα επίπεδα των μισθών και των κοινωνικών παροχών, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η δημόσια παιδεία και υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ., θα ορίζονται πλέον μέσω της T.T.I.P.
Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στην T.T.I.P. πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση, ανοίγουν διάπλατα την εκπαιδευτική «αγορά» της Ε.Ε. στις επιχειρηματικές ορέξεις των αμερικανικών εταιρειών, παρεμποδίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο των εταιρειών από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και, γενικά, αποτελούν κίνδυνο για την παρεχόμενη εκπαίδευση και τα ιδρύματα όλων των βαθμίδων, τους μαθητές και μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς των συμβαλλόμενων χωρών.
Βασικό στοιχείο της T.T.I.P. είναι ότι θα επιτρέπεται στις πολυεθνικές εταιρείες να οδηγούν ακόμα και μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε εξωθεσμική διαιτησία, αν κρίνουν ότι οι δημόσιες πολιτικές μιας χώρας μέλους περιορίζουν την εμπορική τους εξάπλωση και μειώνουν τα «προσδοκώμενα κέρδη». Έτσι, θα διεκδικούν την καταβολή γενναίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη, όταν κρίνουν ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων σε κλάδους δημόσιου συμφέροντος (π.χ. παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό, μεταφορές, περιβάλλον κ.λπ.) θίγουν τον ανταγωνισμό.
Με την εφαρμογή της T.T.I.P. αναμένεται να ενισχύσουν οι πολυεθνικές εταιρείες τις πιέσεις τους επιδιώκοντας κυριολεκτικά μισθούς πείνας και αφόρητες εργασιακές συνθήκες, κυρίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Τέτοιες συμφωνίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως όχημα για την υποβάθμιση της κοινωνικής προστασίας και την εγκαθίδρυση της «λογικής» άκρατων δημοσιονομικών ή επιχειρηματικών στόχων. Η λογική αυτή, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην Ευρώπη των 26 εκατ. ανέργων και κοινωνικά αποκλεισμένων, επικαιροποιεί το δίλημμα: Δικτατορία των Αγορών ή Δημοκρατία;
Η ΟΛΜΕ απευθύνεται προς κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, προς κάθε πολίτη, και καλούμε σε αγώνα ενάντια σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και βάρβαρες πολιτικές.
Χρειάζεται να αναδείξουμε τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εκείνες των άλλων χωρών σε ένα κοινό αγώνα ενάντια σε αυτή τη σχεδιαζόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή. Έναν αγώνα θεμελιώδους σημασίας για την υπεράσπιση πολύτιμων κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας, που σήμερα αμφισβητούνται και υπονομεύονται.
To Σαββάτο 11 Οκτωβρίου 2014, στις 12:00 στο Σύνταγμα, ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας ενάντια στην TTIP και τη CETA στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ