Απεργία των Πορτογάλων Εκπαιδευτικών κατά των περικοπών (9 Νοεμβρίου 2013)

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/portuguese-teachers-strike-against-cuts

Οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή διαδηλώνοντας ενάντια στις  περαιτέρω περικοπές που αποδεκατίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Αυτός είναι ο τελευταίος γύρος των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές της Τρόικας (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αυτή η απεργία , στην οποία συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης , ήταν απλά ο τελευταίος γύρος στο μακρύ αγώνα των συνδικάτων της χώρας κατά των μέτρων αυτών. Τον περασμένο Μάρτιο , ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κατά των μέτρων και πέρυσι, οι χεδιαζόμενες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση ανατράπηκαν με μαζικές διαμαρτυρίες .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο τελευταίος γύρος των περικοπών που ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου, περιελάμβανε την αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας σε 40 ώρες από 35 στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των συντάξεων γήρατος κατά 10% και μειώσεις των μισθών εκείνων που κερδίζουν περισσότερα από 852 δολάρια ακαθάριστα το μήνα, μεταξύ 2,5 % και 12 % .

Νοσοκομεία ήταν καλυμμένα με πανό γράφοντας «Ενάντια στη διάλυση του κράτους» και «Δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες δεν μπορούν να κλαπούν». Εν τω μεταξύ σκουπίδια συσσωρεύτηκαν στα πεζοδρόμια, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας συμμετείχαν στην απεργία και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Μεταξύ 70 % και το 100 % των εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη .

 

Ρουμανία: Οι εκπαιδευτικοί απεργούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης (8 Νοεμβρίου 2013)

Πηγή: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2757

Δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικοί εγγεγραμμένοι στην Ομοσπονδία Ελεύθερων Εκπαιδευτικών Συνδικάτων (FSLE), μέλος της Education International (EI), έκαναν πορεία στο Βουκουρέστι στις 6 Νοεμβρίου, απαιτώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας και τερματισμό της πολιτικής παρέμβασης στην εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι καθηγητές σφύριζαν και κρατούσαν πανό. Κάποιοι φώναζαν, «Αλληλεγγύη», και άλλοι, «χωρίς εκπαίδευση, ένας λαός θα πεθάνει!”

Επίσης, το συνδικάτο κάλεσε την κυβέρνηση της Ρουμανίας να αυξήσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, ένας δάσκαλος λαμβάνει ως μηνιαίο μισθό ? 160, λιγότερο και από το μισό του μέσου μισθού της Ρουμανίας σε εθνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εκπαιδευτικοί κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα.

Το Συνδικάτο των Ρουμάνων Εκπαιδευτικών FSLE  διατύπωσε τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Περισσότερο από 6% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση το 2014
  • Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για δαπάνες προσωπικού και στο σύνολο των δαπανών για την εκπαίδευση
  • Αλλαγή στο εθνικό δίκαιο της εκπαίδευσης , συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, και στο καθεστώς των εκπαιδευτικών
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση για τους εκπαιδευτικούς (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) την μέση ηλικία συνταξιοδότησης,  χωρίς μείωση των συντάξεων τους
  • Πρότυπο ωρών διδασκαλίας από 16 ώρες την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εκπαίδευσης και πτυχίο διδασκαλίας
  • Μπόνους για τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα
  • Υιοθέτηση ενός νόμου που ορίζει ότι οι μισθοί για τους νέους εκπαιδευτικούς θα αυξηθούν
  • Αύξηση στους μισθούς του εξωδιδακτικού προσωπικού
  • Εφαρμογή του νόμου 315/2006 αυξάνοντας τις αγορές βιβλίων και τον αριθμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών ( ΤΠΕ)
  • Επαγγελματικά προγράμματα επιμόρφωσης  που χρηματοδοτούνται από το κράτος για να μπορέσουν οι καθηγητές να πάρουν ένα δεύτερο πτυχίο πανεπιστημίου.

 

Αλληλεγγύη των Αργεντινών Εκπαιδευτικών προς την Ελλάδα ( 7 Νοεμβρίου, 2013 )

Πηγή: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2756

Ο Πρόεδρος ΟΛΜΕ, που αποτελεί μέλος της Eduaction International (EI), Θέμης Κοτσιφάκης, συνάντησε την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδικάτου των Καθηγητών της Αργεντινής (CTERA) τον Οκτώβριο . Η αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής την Stella Maldonado, Γενική Γραμματέα της CTERA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της EI .

Η Maldonado μίλησε για τον αγώνα και την αποφασιστικότητα της CTERA κατά τη διάρκεια των ετών του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα όπως η Οικονομική Νομοθεσία, ένα νέο Εθνικό Δίκαιο Παιδείας , και μια πρόσκληση για διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο .

Ο κ. Κοτσιφάκης ανέλυσε την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία , που στο όνομα των πολιτικών λιτότητας έχουν οδηγήσει στην ανεργία και τη φτώχεια τους εργαζομένους αυτών των χωρών.

«Ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης έχει πέσει στο 2 % του ΑΕΠ , έχουμε σχολεία που κλείνουν, 30 % λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το 2010 και επιστήμονες οι οποίοι μεταναστεύουν», δήλωσε ο κ. Κοτσιφάκης, «η κυβέρνηση -ακριβώς όπως η Αργεντινή στη δεκαετία του ενενήντα – χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να περικοπεί», πρόσθεσε .

Η Στέλλα Maldonado υπενθύμισε ότι πέρυσι ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική , Hugo Yasky , και οι ηγέτες της CTA ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα των Ελλήνων εργαζομένων έχει την αλληλεγγύη της CTERA και της CTA στον αγώνα του.

 

Λετονία: Δράση Εκπαιδευτικών για καλύτερους μισθούς (6 Νοεμβρίου 2013)

Πηγή: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2749

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Παιδείας και Επιστημών (LIZDA) της Λετονίας οργάνωσε μια προειδοποιητική απεργία μπροστά στο κτίριο του Εθνικού Κοινοβουλίου στη Ρίγα για να δηλώσει την αντίθεσή του στην πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό των εκπαιδευτικών.

Στις 24 Οκτωβρίου, το Συνδικάτο LIZDA κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των πανεπιστημίων και τις απαιτήσεις των ερευνητών αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση και την έρευνα από το 2014 και για τα επόμενα έτη.

Οι Απαιτήσεις του Συνδικάτου LIZDA περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των εκπαιδευτικών σε 310 λατς Λετονίας (LVL) (ισοδύναμο με ? 442) το 2014
  • Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών το 2015 και το 2016
  • Παροχή χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κανονιστικά (ετήσια αύξηση άνω του 0,25% του ΑΕΠ)
  • Παροχή χρηματοδότησης για την έρευνα κανονιστικά (ετήσια αύξηση πάνω από 0,15% του ΑΕΠ)

«Προκειμένου να επιβιώσουν, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και την έρευνα υποχρεώνονται να κάνουν υπερωρίες και να αυξάνουν το φόρτο εργασίας τους, γεγονός που σε μακροπρόθεσμη βάση, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των εργαζομένων, όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης », τόνισε ένας εκπρόσωπος του Συνδικάτου LIZDA.

Η απεργία των εκπαιδευτικών είχε την υποστήριξη της Ελεύθερης Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Λετονίας.