ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

             Πολλές πραγματικά εκπλήξεις μας επεφύλαξε η επίσκεψη στο Μπουένος Αϊρες στη μακρινή Αργεντινή, καλεσμένοι της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών της επαρχίας του Μπουένος Άϊρες (SUTEBA) και της συνομοσπονδίας εκπαιδευτικών της Αργεντινής (CTERA).

Η Αργεντινή, μας κίνησε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν η οικονομική κρίση, το χρέος και η πολιτική του ΔΝΤ μας κτύπησαν την «πόρτα».

Η ΟΛΜΕ και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί γίναμε γνωστοί στην εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο όχι μόνο λόγω των σοβαρών και οξύτατων προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ στη χώρα μας αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων που αναπτύξαμε αυτά τα χρόνια.

Καλεσμένοι λοιπόν των Αργεντίνων συναδέλφων για 2η φορά, με αντίστοιχες δικές τους επισκέψεις στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, να συγκρίνουμε (όσο γίνεται βέβαια και στο λίγο χρόνο) τα εκπαιδευτικά συστήματα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες εκπαιδευτικές, συνδικαλιστικές και πολιτικών εξελίξεων. Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Θέμης Κοτσιφάκης με την πολύτιμη συμβολή του συναδέλφου Χριστόφορου Σουμίλα, Προέδρου της Ένωσης καθηγητών ισπανικής γλώσσας.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΙΣΑ  ΤΗΣ CTERA

 

Όπως είναι γνωστό η Αργεντινή είναι μια χώρα που βίωσε την οικονομική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ιδιαίτερα οξύ τρόπο πριν το 2001. Μια χώρα στην οποία άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και κινήθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Τα συνδικάτα θεωρούν πως σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τις θετικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Προέδρου Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, διεκδικώντας όμως, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, με κινητοποιήσεις αυτά που θεωρούν πως δεν προχωρούν ή είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων. 

Τα εκπαιδευτικά σωματεία και η δράση τους 

Η SUTEBA είναι η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στην επαρχία του Μπουένος Άϊρες με περίπου 100.000 μέλη. Οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί στην επαρχία αυτή είναι 300.000. Η SUTEBA καλύπτει το 60% των συνδικαλισμένων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η CTERA, η συνομοσπονδία των εκπαιδευτικών στην Αργεντινή έχει 340.000 μέλη, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι περίπου 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Σωματεία με ιδιαίτερο δυναμισμό που συνδυάζουν τη δράση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα και τον αγώνα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, με την έντονη εμπλοκή τους στους πολιτικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες που έγιναν στη χώρα αυτή. Με σοβαρό κοινωνικό έργο στη δράση τους,

Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν δυο σημαντικοί τομείς των δράσεων της SUTEBA: α) η ανάπτυξη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και β) η ανάπτυξη δικτύου κέντρων αναψυχής για τα μέλη του σωματείου.

Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από την SUTEBA ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου το κοινωνικό κράτος είχε υποχωρήσει, με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σήμερα η SUTEBA διαθέτει 17 κέντρα υγείας με δικά τους κτίρια και προσωπικό. Έτσι, τα μέλη της SUTEBA και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους για ιατρικές εξετάσεις (γιατροί, εργαστήρια) δωρεάν, επισκεπτόμενοι τα κέντρα υγείας του σωματείου.

Η SUTEBA αξιοποίησε ακόμα αυτή την υποδομή και τα ιατρικά-στατιστικά δεδομένα προκειμένου, με δικές της ερευνητικές μελέτες, να τα αξιοποιεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Έτσι για παράδειγμα κατάφεραν να αποδείξουν μέσα από τα ερευνητικά δεδομένα των κέντρων υγείας, πως η πάθηση των φωνητικών χορδών είναι επαγγελματικό νόσημα και μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί ειδική άδεια για τον εκπαιδευτικό.

ΣE ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ SUTEBA

 

Το προσωπικό των κέντρων υγείας πληρώνεται από το συνδικάτο, οι γιατροί από το σύστημα υγείας κατά 80% και κατά 20% από το συνδικάτο, ανάλογα με τις επισκέψεις που δέχονται.

Επίσης υπάρχουν τρεις κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας που διενεργούν στοιχειώδεις ιατρικές εξετάσεις στους εκπαιδευτικούς.

Ο δεύτερος τομέας που αναπτύσσει σημαντική δράση η SUTEBA, όπως αναφέραμε, είναι το δίκτυο κέντρων αναψυχής. Επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο από αυτά, στην περιοχή Tigre του Μπ. Άϊρες και μείναμε έκθαμβοι.

Ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στα πολλαπλά κανάλια που υπάρχουν στο δέλτα του ποταμού R?o de la Plata, που αγοράστηκε από το σωματείο την περίοδο της κρίσης από κάποια πλούσια οικογένεια. Το σπίτι που υπήρχε μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Κτίστηκαν επίσης μικρά σπιτάκια και εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις, άθληση, αναψυχή.

Τις εγκαταστάσεις αυτές απολαμβάνουν με μικρό τίμημα τα μέλη του σωματείου τα οποία μπορεί να διαμείνουν εκεί, ή να κάνουν ημερήσιες εκδρομές, κ.λπ. Το σωματείο χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις, κ.λπ. Οι χώροι επίσης αξιοποιούνται για τις εκδρομές των σχολείων.

Όλα αυτά συνδυασμένα με τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, των παρεμβάσεων μέσα από διαπραγματεύσεις (εκεί το υπουργείο συνομιλεί με τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους), αλλά και την πολιτική δράση. Η πλειοψηφία του σωματείου ανήκει στους «αριστερούς Περονιστές».

Για όλα αυτά η SUTEBA απασχολεί 500 άτομα προσωπικό και έχει συνδρομή γύρω στο 3,5% του συνόλου των αποδοχών των μελών τους, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός με 1.000 ? δίνει 35 ? το μήνα στο σωματείο. Κάθε σύγκριση με τα δικά μας είναι αστεία?

Διαβάστε περισσότερα κατεβάζοντας την πλήρη αναφορά σε μορφή pdf … εδώ

 

Αλληλεγγύη των Αργεντινών Εκπαιδευτικών προς την Ελλάδα ( 7 Νοεμβρίου, 2013 )

Πηγή: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2756

 

Ο Πρόεδρος ΟΛΜΕ, που αποτελεί μέλος της Eduaction International (EI), Θέμης Κοτσιφάκης, συνάντησε την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδικάτου των Καθηγητών της Αργεντινής (CTERA) τον Οκτώβριο. Η αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής την Stella Maldonado, Γενική Γραμματέα της CTERA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της EI .

Η Maldonado μίλησε για τον αγώνα και την αποφασιστικότητα της CTERA κατά τη διάρκεια των ετών του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα όπως την Οικονομική Νομοθεσία, ένα νέο Εθνικό Δίκαιο Παιδείας και μια πρόσκληση για διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο .

Ο κ. Κοτσιφάκης ανέλυσε την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία , που στο όνομα των πολιτικών λιτότητας έχουν οδηγήσει στην ανεργία και τη φτώχεια τους εργαζομένους αυτών των χωρών.

«Ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης έχει πέσει στο 2 % του ΑΕΠ , έχουμε σχολεία που κλείνουν, 30 % λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το 2010 και επιστήμονες οι οποίοι μεταναστεύουν», δήλωσε ο κ. Κοτσιφάκης, «η κυβέρνηση -ακριβώς όπως η Αργεντινή στη δεκαετία του ενενήντα – χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να περικοπεί», πρόσθεσε .

Η Στέλλα Maldonado υπενθύμισε ότι πέρυσι ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική , Hugo Yasky, και οι ηγέτες της CTA ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα των Ελλήνων εργαζομένων έχει την αλληλεγγύη της CTERA και της CTA στον αγώνα του.